Om Beitostølen Helsesportsenter

Beitostølen Helsesportsenter (BHSS) gir re-/habiliteringstilbud til barn, ungdom og voksne med ulike diagnoser, funksjonsnedsettelser og funksjonsnivå. Aktivitet og deltakelse med fokus på muligheter fremfor begrensninger vil alltid være en viktig ledesnor for virksomheten. BHSS kombinerer bruk av tilpasset fysisk aktivitet med medisinsk, pedagogisk og sosialfaglig veiledning og oppfølging. Oppholdet ved BHSS er kostnadsfritt for brukere med rett til re-/habilitering hos oss.
Våre moderne aktivitetsfasiliteter kombinert med inspirerende natur og vårt brede utvalg av aktivitetshjelpemidler, gir oss fleksibilitet til å kunne tilby et bredt spekter av tilpassede aktiviteter innendørs og utendørs.

Hvordan reise kollektivt til BHSS?

BHSS ligger i Øystre Slidre kommune i Valdres, 230 km nordvest for Oslo.
 
Med buss
  • Oslo – Beitostølen med «Valdresekspressen»
  • Lillehammer/Gjøvik – Beitostølen
  • Bergen – Lærdal – Fagernes – Gjøvik/Lillehammer med «ØstVestXpressen» (korrespondanse fra Fagernes til Beitostølen)
 
Med tog/buss
Beitostølen har via Fagernes, bussforbindelse med Bergensbanen fra Gol og med Dovrebanen fra Lillehammer.  Bussene stopper like ved BHSS og kjører til hovedinngangen på forespørsel.
 
Planlegg reisen din med reise-planleggeren «Entur» på www.en-tur.no/
 

Ankomst og avreise

Ved ankomst og avreise må brukere, ledsagere og gjester henvende seg i resepsjonen for registrering.
Ved oppholdets start ønsker vi at brukerne ankommer BHSS mellom kl. 14.30 og kl. 18.00. Oppholdet avsluttes etter lunsj på avreisedagen.
 
Det er viktig at ankomst- og avreisedag blir overholdt. Skulle det oppstå forsinkelser ved ankomst, må det gis beskjed til sykepleier.

Reiseutgifter

Hovedregelen for pasientreiser ​er at pasienten får dekket en standardsats per kilometer tur/retur behandlingsstedet. Du ordner reisen selv, og sender reiseregningsskjema, vedlagt kvitteringer og bekreftelse på innleggelse, i etterkant. Reiseregningsskjema blir delt ut i resepsjonen når du ankommer BHSS.
 
Kan du av helsemessige årsaker ikke ta rutegående transport eller benytte privatbil, må du kontakte fastlegen din for rekvisisjon til tilrettelagt transport. Manglende rutegående tilbud gir også i noen tilfeller rett til rekvisisjon.
 
Reiseutgifter i forbindelse med ledsagerskifter dekkes vanligvis ikke.
 
Ring 915 05 515 eller gå inn på www.pasientreiser.no for mer informasjon om reise.

Organisering og innhold

Oppholdet organiseres av et tverrfaglig team bemannet med fysioterapeut, ergoterapeut, idrettspedagog, rideinstruktør/ ridefysioterapeut, lege, sykepleier og sosionom. I tillegg er det til enhver tid studenter i praksis ved senteret.
 
Re-/habiliteringstilbudet består av 3 - 5 aktivitetsøkter daglig. Aktivitetene foregår innen- og utendørs og organiseres hovedsakelig i gruppe med fokus på aktivitetsutprøving og ferdighetslæring. Dette suppleres med individuelle tilbud og spesifikk trening. Aktivitetene tilpasses den enkeltes forutsetninger og bygger på det brukeren lar seg motivere for. Det legges særlig vekt på aktiviteter som er overførbare til brukerens eget lokalmiljø og i egen hverdag. Vi fokuserer på høy grad av brukermedvirkning i utformingen av tilbudet.
 
I tillegg til det obligatoriske tilbudet på dagtid, legges det til rette for valgfrie aktiviteter og sosialt program på ettermiddag- /kveldstid.
 
På hjemmesiden vår www.bhss.no kan du lese mer om hvilke aktiviteter vi tilbyr.
 
Vi gjør oppmerksom på at noen av våre aktiviteter har begrensninger med hensyn til vekt, balanseevne og øvrig funksjonsnivå. Dette gjelder blant annet aktiviteter som ridning, padling, samt sittende alpint, og baseres på en totalvurdering der vårt fagpersonell har ansvar for at sikkerheten ivaretas i den aktuelle aktiviteten.

Døgnrytmen ved BHSS

Hverdager:
Kl. 08.00 - 09.00 Frokost
Kl. 09.00 - 12.00 Aktivitet
Kl. 12.00 - 13.00 Lunsj
Kl. 14.00 - 15.30 Aktivitet
Kl. 15.30 - 17.00 Middag
Kl. 17.00 - 21.00 Fritidsaktiviteter
Kl. 18.00 - 22.00 Kveldsmat
 
Lørdager:
Kl. 08.00 - 09.00 Frokost
Kl. 09.15 - 12.00 Aktivitet
Kl. 12.00 - 14.00 Lunsj/middag
Kl. 14.00 - 20.00 Fritidsaktiviteter
Kl. 18.00 - 22.00 Kveldsmat
 
Søndager:
Kl. 08.00 - 09.00 Frokost
Kl. 09.30 Egenaktivitet/hvile
Kl. 12.00 - 14.00 Lunsj/middag
Kl. 13.30 - 20.30 Fritidsaktiviteter
Kl. 18.00 - 22.00 Kveldsmat
   
 
NB!
Tider og aktiviteter er veiledende. Endringer vil forekomme!

Måltider

BHSS satser på sunt, variert kosthold og har solid erfaring mht. ulike dietter og spesialernæring. Kjøkkenet tilbereder spesialkost hvis du trenger det og behovet er dokumentert av lege.
 
Mandag - fredag serveres frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Lørdag og søndag serveres frokost, kombinert lunsj/middag og kveldsmat. 
Kveldsmaten er selvbetjent fra kjøledisk.
Frisk frukt og grønnsaker er tilgjengelig gjennom hele dagen.

Klær du må ta med

  • Treningstøy til bruk ute og inne.
  • Badetøy og evt. badesko/sokker til bruk i bassenget. Hvis du ønsker å dusje/skifte på eget rom i stedet for i fellesgarderobene i forbindelse med bassengaktivitet, bør du også ta med badekåpe. 
  • Turantrekk tilpasset årstiden; varme og vindtette klær, sko til aktiviteter utendørs. Regntøy, votter og lue kan det bli bruk for til alle årstider!
  • Joggesko med lyse såler til bruk i idrettshallen.
  • Vanlige klær til daglig bruk.
 
Sengetøy og håndklær trenger du ikke å ta med.
BHSS har egne selvbetjeningsvaskerier som kan benyttes.

Utstyr og annet du må ta med 

  • Eventuelle aktivitetshjelpemidler, manuell og/eller elektrisk rullestol.
  • Sykkel i barmarkssesongen, skiutstyr om vinteren. Dette gjelder også ledsagere og foresatte. Vi har begrenset med utstyr til utlån, så det er en stor fordel om du tar med eget utstyr; - hvis du har! 
  • Eventuelt spesialutstyr til bruk i forbindelse med personlig stell/ naturlige funksjoner/ hygiene.
  • Faste medisiner til bruk under oppholdet.

Sykemelding

Pasienter har rett til sykemelding under oppholdet. Dette ordnes vanligvis av fastlegen. Dersom du trenger sykemelding fra lege ved BHSS, tar du kontakt med lege i forbindelse med ankomstsamtalen.

Ledsager

Barn og ungdom i alderen 2-17 år har alltid med seg ledsager, oftest mor eller far, under hele oppholdet.
 
Unge voksne og voksne brukere som er avhengig av hjelp til personlig stell/hygiene, spisesituasjon og/eller har stort behov for bistand i aktivitet, må ha ledsager for å kunne nyttiggjøre seg oppholdet. Behov for å ha med ledsager vil bli vurdert av oss basert på de helseopplysningene som er gitt. Hvis det er vanskelig å skaffe eller finansiere ledsager, kan du kontakte BHSS.
 
Ledsagers primære funksjon:
  • Hjelpe brukeren i forbindelse med måltider, påkledning, personlig hygiene og lignende.
  • Sørge for at brukeren møter opp på riktig sted, til riktig tid og med passende antrekk og utstyr, samt møte brukeren etter aktivitetens slutt.
  • Delta i en del aktiviteter innendørs og utendørs. Dette er viktig for å sikre videreføring av aktiviteter til lokalmiljøet.
  • Ivareta brukeren i pausene mellom aktivitetene og bistå ved deltakelse i fritidsaktiviteter på kveldstid og i helgene.
  • Hjelpe brukeren i garderoben i forbindelse med bassengaktivitet.
  • Delta på ledsagermøter der informasjon om ukeplan og organisering gis, samt eventuell ledsageundervisning om ulike tema (gjelder primært ledsagere til barn).

Opplæringspenger

Foreldre som ledsager barn med funksjonsnedsettelse eller langvarig sykdom, har rett på opplæringspenger dersom de har fast lønnsinntekt i perioden. Vanligvis utbetaler arbeidsgiver lønn og får refusjon fra NAV. Stønaden kan også gis etter at barnet har fylt 18 år. Selvstendig næringsdrivende får også opplæringspenger fra første dag, beregningsgrunnlag som ved sykepenger.
 
Ta kontakt med legekontoret ved BHSS tidlig i oppholdet for å fylle ut søknad om opplæringspenger.
 
Også andre med omsorgsansvar/-funksjon enn barnets foreldre/foresatte, kan godkjennes for opplæringspenger. Den av foreldrene som ikke bor sammen med barnet, samboer til den som er alene om omsorgen, samt besteforeldre er eksempler på personer som NAV kan godkjenne. Godkjenning for andre enn foreldre må alltid være avtalt med NAV før oppholdet starter. Mer informasjon om opplæringspenger finner du på www.nav.no.

Permisjon i helger

Du vil vanligvis kunne ta permisjon èn helg i løpet av oppholdet. Søknadsskjema får du ved henvendelse til legesekretær.
 
Reiseutgifter i forbindelse med permisjon dekkes vanligvis ikke.

Besøk av nære pårørende

Vi synes det er viktig at nære pårørende får et innblikk i ditt rehabiliteringsopphold og kan være med på å videreføre aktiviteter etter avsluttet opphold.
 
Etter oppholdets start kan du kontakte legekontoret ved BHSS med forespørsel om å få leie rom for nære pårørende i inntil tre døgn mot betaling, dersom vi har ledig plass.
 
Vi gjør oppmerksom på at BHSS ikke har skoletilbud for søsken. Søsken kan heller ikke påregne å delta i det organiserte aktivitetstilbudet.
 
Våre brukere kan invitere pårørende til å spise på BHSS. Du må avklare dette med betjeningen i spisesalen senest dagen før.

Diverse informasjon

Alkohol, røyking og andre rusmidler 
BHSS er en røykfri institusjon. Røyking kun på anvist plass ute. Det er ikke tillatt å oppbevare eller innta alkohol eller andre rusmidler på BHSS sitt område.
 
Aviser
En del dagsaviser lånes ut.
 
Butikk og bank
Beitostølen sentrum med matbutikker, sportsforretninger, bank, restauranter m.m. ligger 1-2 km fra BHSS. Informasjon om Beitostølen finner du her;  https://www.visitbeitostolen.no/ 
 
Data
Trådløst nettverk er tilgjengelig. Det er imidlertid begrenset båndbredde på det trådløse nettet, og vi ber derfor om at det ikke benyttes til nedlastning av større datafiler (spill, musikk/video etc.).
 
Dyr
Kun førerhunder og servicehunder har anledning til å være med under oppholdet.
 
Medisiner
Oppdatert medisinliste fra fastlege og faste medisiner til bruk under oppholdet, må medbringes. 
 
Medisinsk informasjon, rapporter, epikriser
Vi ber om at du tar med deg eventuelle nye medisinske opplysninger/epikriser, beskrivelse av røntgenbilder og rapport fra fysioterapeut eller andre, hvis du har.
 
Radio/TV
Det er ikke radio/TV på rommene. Radio kan lånes i resepsjonen.
 
Telefon
Alle brukerrom har telefon for inngående samtaler.
 

Skoletilbudet

Beitostølen Helsesportsenter har en egen skoleavdeling som tilbyr vedlikeholdsundervisning under oppholdet. Husk å ta med arbeidsplan, skolebøker og eventuelt spesialutstyr.
 
Vi ber om at eleven/foresatte videreformidler tilsendt brosjyre «Opphold for grunnskoleelever» / «Opphold for elever i videregående skole» til sin lokale skole.
 

Fagdager

Lokale fagpersoner (lærere, assistenter, fysioterapeuter, ergoterapeuter og andre) til barn i grunnskolealder, inviteres til å delta på fagdager ved BHSS i løpet av oppholdet.
 
Mer informasjon finnes i tilsendt skriv og på vår hjemmeside www.bhss.no/barn-og-ungdom/fagdager.

Spørreskjema - svarslipp

Det viktig at du gir beskjed innen fristens utløp om innvilget plass mottas eller ikke. Dette gjør du ved å returnere svarslipp og spørreskjema i utfylt stand.

Mer informasjon?

Du er velkommen til å ta kontakt med oss dersom du trenger ytterligere informasjon:
 
Beitostølen Helsesportsenter,
Legekontoret,
Sentervegen 4,
2953 Beitostølen
Tlf: 61 34 08 00
Hjemmeside: www.bhss.no